Tak, to właśnie ta okropna roślina, w którą wpadaliśmy, jak byliśmy mali. To ta roślina, która nas kłuła i parzyła! I robi to do tej pory!
Kto by pomyślał, że ta wredota niesie w sobie tyle dobrego?
Od czego by tu zacząć?
Przede wszystkim jest ona źródłem bardzo istotnych makro i mikroelemetnów, takich jak magnez, wapń, żelazo, siarka, fosfor, krzem, sód, jod i potas. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu komórek.
Jak na roślinkę przystało... posiada też kilka witamin: A, K, B2 i C. Witamina K wraz z dobrociami takimi jak garbniki i flawonoidy pomaga we wchłanianiu wapnia i zwiększa krzepliwość krwi. Witamina B2 odgrywa znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego (często jest dodawana do leków uspokajających, np. Nervocalm).
Zawiera kwasy: octowy i mrówkowy (tak, to on nas parzy). Co w tym dobrego? Kwas mrówkowy ma właściwości leczące choroby reumatyczne.
Co jeszcze możemy znaleźć w tych zielonych listkach? Superlektynę UDA wykazującą właściwości antywirusowe. Dodatkowo kwas pantotenowy, który wspomaga regenerację tkanek i działa przeciwzapalnie.
Poza tym: fitosterole, serotonina, chlorofil (o jego zbawiennych właściwościach w osobnym poście kiedyś tam)
A teraz.. jakie działanie wywiera na nas ta cudowna roślinka?
- poprawia stan włosów i paznokci
- zapobiega wrzodom żołądka czy jelit
- wspomaga produkcję leukocytów, a te cudowne komórki wspomagają nasz układ odpornościowy
- obniża poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie wydzielania enzymów wątrobowych
- ze względu na zawartość żelaza wspomaga walkę z anemią
- ma działanie moczopędne - oczyszcza nerki i zapobiega obrzękom
- oczyszcza zatoki i drogi oddechowe
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania tego zioła? Owszem - gdy cierpimy na obecność cyst, nowotwór macicy czy występują krwotoki związane z polipami powinno się jej unikać.
Należy również wiedzieć, że zioła wchodzą w interakcje z różnymi lekami. W przypadku pokrzywy zwiększa ona działanie leków przeciwcukrzycowych.
W jaki sposób możemy pokrzywę "spożywać"?
- najczęściej spotykany jest chyba napar/herbatka z pokrzywy. Sama to praktykuję, chociaż raczej nie piję jej czystej, tylko stanowi ona bazę dla moich mieszanek ziołowych.
- sok z pokrzywy - osobiście jeszcze nie piłam, ale w sumie wydaje się to całkiem łatwe do przygotowania - świeże listki i łodygi wrzucamy do sokowirówki i jest! Ale coś czuję, że trzeba by sporo tego nazbierać... :)
- nalewka z korzeni
- pokrzywa w daniach - czemu nie? zupa z pokrzywy bądź też przesmażona pokrzywa z lebiodką i byłką tartą jest całkiem ciekawym rozwiązaniem
Pokrzywa może być również stosowana zewnętrzne - jako płukanka do włosów czy też w ramach kąpieli do stóp.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany tematem pod względem bardziej naukowym, oto link do ciekawego artykułu: klik
Kto by pomyślał, że ta wredota niesie w sobie tyle dobrego?
Od czego by tu zacząć?
Przede wszystkim jest ona źródłem bardzo istotnych makro i mikroelemetnów, takich jak magnez, wapń, żelazo, siarka, fosfor, krzem, sód, jod i potas. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu komórek.
Jak na roślinkę przystało... posiada też kilka witamin: A, K, B2 i C. Witamina K wraz z dobrociami takimi jak garbniki i flawonoidy pomaga we wchłanianiu wapnia i zwiększa krzepliwość krwi. Witamina B2 odgrywa znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego (często jest dodawana do leków uspokajających, np. Nervocalm).
Zawiera kwasy: octowy i mrówkowy (tak, to on nas parzy). Co w tym dobrego? Kwas mrówkowy ma właściwości leczące choroby reumatyczne.
Co jeszcze możemy znaleźć w tych zielonych listkach? Superlektynę UDA wykazującą właściwości antywirusowe. Dodatkowo kwas pantotenowy, który wspomaga regenerację tkanek i działa przeciwzapalnie.
Poza tym: fitosterole, serotonina, chlorofil (o jego zbawiennych właściwościach w osobnym poście kiedyś tam)
A teraz.. jakie działanie wywiera na nas ta cudowna roślinka?
- poprawia stan włosów i paznokci
- zapobiega wrzodom żołądka czy jelit
- wspomaga produkcję leukocytów, a te cudowne komórki wspomagają nasz układ odpornościowy
- obniża poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie wydzielania enzymów wątrobowych
- ze względu na zawartość żelaza wspomaga walkę z anemią
- ma działanie moczopędne - oczyszcza nerki i zapobiega obrzękom
- oczyszcza zatoki i drogi oddechowe
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania tego zioła? Owszem - gdy cierpimy na obecność cyst, nowotwór macicy czy występują krwotoki związane z polipami powinno się jej unikać.
Należy również wiedzieć, że zioła wchodzą w interakcje z różnymi lekami. W przypadku pokrzywy zwiększa ona działanie leków przeciwcukrzycowych.
W jaki sposób możemy pokrzywę "spożywać"?
- najczęściej spotykany jest chyba napar/herbatka z pokrzywy. Sama to praktykuję, chociaż raczej nie piję jej czystej, tylko stanowi ona bazę dla moich mieszanek ziołowych.
- sok z pokrzywy - osobiście jeszcze nie piłam, ale w sumie wydaje się to całkiem łatwe do przygotowania - świeże listki i łodygi wrzucamy do sokowirówki i jest! Ale coś czuję, że trzeba by sporo tego nazbierać... :)
- nalewka z korzeni
- pokrzywa w daniach - czemu nie? zupa z pokrzywy bądź też przesmażona pokrzywa z lebiodką i byłką tartą jest całkiem ciekawym rozwiązaniem
Pokrzywa może być również stosowana zewnętrzne - jako płukanka do włosów czy też w ramach kąpieli do stóp.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany tematem pod względem bardziej naukowym, oto link do ciekawego artykułu: klik
Być może to zdrowa roślina, ale jakoś nie chce mieć z nią styczności ;)
OdpowiedzUsuńOj tak pokrzywa ma mnóstwo dobroci w sobie :)
OdpowiedzUsuńNatomiast same garbniki zawsze kojarzyły mi się z działaniem toksycznym...ale wiadomo nic nie jest białe albo czarne ;)
Dziękuję za wizytę
podobno zupa z pokrzywy jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ja od jakiegoś czasu pijam herbatkę z pokrzywy - wszyscy w pracy się krzywią, a to jedno ze smaczniejszych ziół, przynajmniej w moim odczuciu. Piję własnie z racji na obniżenie poziomu cukru - najgorsze jest tylko to latanie siusiu :D
OdpowiedzUsuńHerbatka z pokrzywy jak najbardziej tak :) dodać do niej jeszcze rumianek czy mięte i napój idealny.
OdpowiedzUsuń